Ennätysmäärä julkaisuja ja julkaisemisen ennätys – SeAMKin julkaisuvuosi 2014

Vuonna 2014 tehtiin taas uusia julkaisuennätyksiä niin julkaisusarjojen osalta bloggaus110315_1kuin henkilökunnan muualla julkaisemisessakin. SeAMKin julkaisusarjoissa ilmestyi yhteensä 26 julkaisua. Kaikki ovat saatavana ja luettavissa avoimina verkkojulkaisuina.  Yhteensä SeAMKin henkilökunnan julkaisuja ilmestyi yli 300 kappaletta artikkeleina, raportteina, kirjoina jne. niin verkossa kuin perinteisesti painettuina julkaisuinakin.

 

Kokoomateoksen toimittajat: Anmari Viljamaa, Risto Lauhanen ja Seliina Päällysaho
Kokoomateoksen toimittajat: Anmari Viljamaa, Risto Lauhanen ja Seliina Päällysaho

SeAMKin julkaisuvuosi huipentui marraskuussa, kun Anmari Viljamaan, Seliina Päällysahon ja Risto Lauhasen  toimittama kokoomateos Opetuksen ja tutkimuksen näkökulmia: Seinäjoen ammattikorkeakoulu 2014 julkaistiin. 68 kirjoittajan, 40 artikkelin ja 411 sivun teos on kattava läpileikkaus Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja sen asiantuntijoiden toiminnasta ja osaamisesta. Sitä voikin hyvällä syyllä esitellä SeAMKin käyntikorttina.

 

Mitä on julkaistu – läpileikkaus kaikilta SeAMKin koulutusaloilta

Seinäjoen ammattikorkeakoulun monialaisuus ja strategiset painopisteet tulevat hyvin esille julkaisujen aiheista. Edustettuina ovat mm. puutuoteala, maitotilat, metsätalous, hyvinvointi, yrittäjyys, energia ja hirsirakentaminen. Vuoden 2014 julkaisutarjontaan voi lähemmin tutustua SeAMK julkaisut –sivuilla.

SeAMKin julkaisuja luetaan

bloggaus110315_3SeAMKin julkaisusarjojen julkaisuja ladataan ahkerasti. Yhteensä vuonna 2014 julkaisuja ladattiin lähes  21 500 kertaa. Lataukset lisääntyivät edellisestävuodesta yli 7 000:lla. Vuoden 2014 luetuin eli ladatuin SeAMK-julkaisu oli Metsätoimihenkilön energialaskuoppi . Se ilmestyi lokakuun alussa ja siitä lähtien sitä on ladattu yli 2 000 kertaa. Tämä osoittaa sitä, että oppimateriaaleille on kysyntää ja niitä tarvitaan.

SeAMKin julkaisutiimi hoitaa käsikirjoituksen julkaisuksi

Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarjassa julkaistavasta päättää SeAMKin julkaisutoimikunta. SeAMK Korkeakoulukirjaston julkaisutiimi huolehtii julkaisujen tuotannosta eli polun käsikirjoituksesta valmiiksi julkaisuksi. Mitä se käytännössä on? Julkaisujen tekeminen on koordinointia kirjoittajien, julkaisutoimikunnan, arvioijien ja taittajien kanssa. Se on käsikirjoitusten stilisointia ja tarkastusta, vedosten tarkastusta ja taas tarkastusta, verkkoon viemistä, verkkoviestintää ja -markkinointia, julkaisujen metatietojen tallentamista tietokantoihin ja Theseus-julkaisuarkistoon ja monenmoista muuta hyvinkin tarkkaa puuhaa.

SeAMKin julkaisutiimiin kuuluvat

  • Minna Karvonen, henkilökunnan julkaisuluettelo
  • Jaana Latvanen, julkaiseminen ja tiedotus
  • Silja Saarikoski, julkaisutoimikunnan sihteeri, julkaisuesitykset ja taiton koordinointi
  • Sirkku Uusimäki, SeAMKin palvelupäällikkö, julkaisemisen ja julkaisujen sisäiset ja ulkoiset sidosryhmät, tiedottaminen

Henkilökunnan muu julkaisutoiminta – myös kasvua edellisestä vuodesta

SeAMKilaiset julkaisevat vilkkaasti myös muualla kuin SeAMKin omissa sarjoissa. Vuoden 2014 osalta SeAMK Korkeakoulukirjaston ylläpitämään julkaisuluetteloon kertyi tiedot yli 300 henkilökunnan julkaisusta. Ahkerimmat kirjoittajat ja julkaisijat yksiköitä tarkastellen löytyvät SeAMK Liiketoiminta ja kulttuurista (113 julkaisua) sekä SeAMK Elintarvike ja maataloudesta (90 julkaisua).

SeAMKin julkaisutoiminta – mahdollisimman paljon laadukkaita julkaisuja

Julkaisutoiminta on yksi ammattikorkeakoululle tulevan rahoituksen tulosmittari. SeAMKin julkaisujen ja henkilökunnan muuta julkaisemista edistää julkaisutoimikunta linjaamalla SeAMKin julkaisustrategiaa, kannustamalla asiantuntijoita julkaisemaan ja antamalla ohjeita kaikkeen julkaisemiseen liittyvässä.  Kirjoittajille löytyy julkaisemisohjeita SeAMKin intrasta  sekä  tiiviinä pakettina kirjaston diaesityksistä.

Julkaisutoimikunnan puheenjohtaja, SeAMKin tutkimus- ja innovaatiojohtaja Elina Varamäki kiteytti SeAMKin ja ja sen henkilökunnan julkaisemisen tavoitteita uuden julkaisutoimikunnan ensimmäisessä kokouksessa: ”… SeAMKin julkaisutoiminnan tavoitteena on tuottaa suuri määrä hyvätasoisia julkaisuja.”

Teksti: Silja Saarikoski

Jätä kommentti