Suosittelen lukemaan! – syksyn asiallisimmat kirjavinkit

Tutustu vinkkeihin ja lainaa kirja! Poimimme SeAMKin kirjaston kokoelmista uutuuksia ja suosittelemme lukemaan:

Ennen olin pakolainen
Toim. Markku Kähkönen
S & S, 2016

Ennen olin pakolainen sisältää lyhyitä tarinoita, joita entiset pakolaiset – nykyiset suomalaiset – ovat itsestään ja elämästään halunneet lukijoille kertoa: mistä he ovat lähtöisin ja mitä he ovat paenneet, miten he päätyivät Suomeen ja kuinka he ovat tänne sopeutuneet.

Tarinoista ilmenee, miten he pyrkivät sisukkaasti eteenpäin ennakkoluuloista ja kahden kulttuurin välisistä ristiriidoista huolimatta. He opiskelevat, työskentelevät ja ovat yhteiskunnallisesti aktiivisia. Meille kantasuomalaisille itsestään selvää koulutusta moni tuntui pitävän erityisen arvokkaana asiana.  Usea korostaa kiitollisuuttaan Suomelle.

Kustantamo S & S haluaa verkkosivujensa mukaan julkaista ”kirjoja, jotka tekevät vaikutuksen, ottavat kantaa ja ilahduttavat”. Tämä kirja onnistui siinä. Nykypäivän suomalaisuuteen mahtuu monta tarinaa ja elämänkohtaloa. Ne kannattaa lukea.

Kirjan esipuheen on kirjoittanut Nasima Razmyar. Anna Autio on valokuvannut kaikki kertojat. Kirjan tuotot ohjataan pakolaisten kotouttamistyöhön Suomessa.

 

101 Very Finnish Problems : The Foreigner’s Guide to Surviving in Finland
Willans, Joel
Gummerus, 2017

Do you  want to understand the wonderful world of the Finns? Now here is a book for you!  The book presents 101 typical Finnish habits or things which can cause strange feelings in foreigners. Many of them deal with our weather conditions, odd food, difficult language and love for the forest, but there are also delicious stories about the Finns trying to maintain their personal space, obeying rules and spending time at the cottage.

I had lots of fun reading this book. I hope you’ll have too. And to our foreign visitors this is an useful guide with a humorous touch to learn how to survive in Finland.

The author Joel Willans, originally from the UK, has lived in Finland since 2002.

 

Tiede ja teksti : Tehoa ja taitoa tutkielman kirjoittamiseen
Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen
Gaudeamus 2017

”Asiat, jotka on opittava tekemään, opitaan vain tekemällä niitä” – ARISTOTELES

Tämä teos on tarkoitettu tiede- ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoille avuksi käytännön kirjoitustyöhön. Teoksen pohjana on näkemys opinnäytetyöstä ja tieteellisestä kirjoittamisesta prosessina: kirjoittaminen etenee vaiheittain ja tätä etenemistä voi hallita erilaisin tavoin.

Kirjoittaminen on myös tärkeä osa tutkimusprosessia, jota teoksessa käsitellään paitsi haastavana myös palkitsevana projektina. Teoksen tarkoitus on antaa tietoa sekä käytännön työkaluja tutkielman kirjoittamiseen. Teoksesta käydään läpi tutkielman perusrakenne, referointi ja viittaaminen, tekstin rakentaminen sekä hyvä tieteellinen kielenkäyttö.

 

Kansainvälinen sosiaalityö : Käsitteitä, käytäntöjä ja kehityskulkuja
Sosiaalityön tutkimuksen vuosikirja 2016
Toim. Maija Jäppinen, Anna Metteri, Satu Ranta-Tyrkkö ja Pirkko-Liisa Rauhala
UNIpress, 2. p. 2017

Kirja on ensimmäinen suomenkielinen esitys kansainvälisestä sosiaalityöstä. Kirjan artikkeleissa piirretään sekä sosiaalityön kansainvälisyyden pitkää kaarta että paneudutaan globalisaation ja ihmisen liikkuvuuden mukanaan tuomiin kysymyksiin Suomessa ja maailmalla

” … kansainvälinen sosiaalityö voidaan määritellä kansainväliseksi professionaaliseksi toiminnaksi ja sosiaalityö-ammatin ja sen edustajien kyvyksi kansainväliseen toimintaan. Kansainvälisellä toiminnalla on neljä ulottuvuutta:

kansainvälisesti kytkeytynyt työ kotimaassa, ammatillinen vaihto, kansainvälinen työ ja kansainvälisen toiminnan edistäminen.”

Lynne M. Healy

 

Voiko se olla totta? Skeptisiä näkökulmia nykymenoon
Toim. Tiina Raevaara
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry, 2017

Tässä kirjassa tunnetut skeptikot antavat meille neuvoja ja tieteellisiä näkökulmia ympärillämme vellovaan informaatiotulvaan. Varsinkin verkkomaailmassa on nykyään paljon tieteeksi naamioitua huuhaata, joissa esiintyy erilaisia maallikkoasiantuntijoita. Mediassa nämä henkilökohtaisesta kokemuksestaan ammentavat maallikot saattavat kiistää vuosia asiaa tutkineen tieteentekijän tutkimukset. Myöskin erilaiset keskusteluryhmät muodostavat omia kuplia, joiden sisällä keskustelijat levittävät ja näkevät vain omia uskomuksiaan tukevia väitteitä ja mielipiteitä ja näin kokonaiskuva asiasta hämärtyy.

Tässä kirjassa käsitellään paljon huuhaan kentällä tällä hetkellä pinnalla olevia terveyteen liittyviä asioita, kuten erilaisia uskomushoitoja, rokotteisiin tai kemikaaleihin liittyviä väitteitä, ravitsemukseen ja ruoka-aineisiin liittyviä uskomuksia. Kirja herättää ajattelemaan ja suhtautumaan hieman kriittisemmin annettuun tietoon.

Suosittelen lukemaan!

 

 

Onneks on luomua
Merja Koski
Taiten Kustannus, 2017

Kirjassa on elämänmakuisia tuottajatarinoita,
luomun asiantuntijoiden lausuntoja,
reseptejä ja upeita kuvia.

Kirjan sivuilla vieraillaan luomuravintoloissa, tiloilla ja myllyssä. Puhdasta ja aitoa luomua, luonnollisesti.

 

 

Viiden tähden asiakaskokemus : tee asiakkaistasi faneja
Perttu Ahvenainen, Janne Gylling, Sani Leino
Kauppakamari, 2017

Asiakaskokemus on yksi tärkeä kriteeri nykypäivänä, kun mietitään hyviä digitaalisia palveluja, tai ihan millaisia palveluja tahansa. Enää ei riitä se, että tuote on kunnossa ja että asiakasta

palvellaan hyvin. Täytyy olla myös jotain extraa. Viiden tähden asiakaskokemus -teos kertoo, miksi, miten ja millä tuotetaan asiakkaille ainutlaatuisia asiakaskokemuksia. Tärkeää on herättää asiakkaiden kiinnostus ja voittaa heidän luottamuksensa.

Kirjassa on kerrottu yli 30 tarinaa siitä, kuinka elämyksellinen asiakaskokemus synnytetään erilaisissa ympäristöissä yhdistämällä tunneälykkäät kohtaamiset tehokkaisiin teknologisiin ratkaisuihin.

 

Mitä tulevaisuuden asiakas haluaa : trendit ja ilmiöt
Elina Hiltunen
Docendo, 2017

Mitä asiakkaat ja kuluttajat haluavat tulevaisuudessa? Millaisia tuotteita ja palveluita he haluavat ostaa? Sen haluaisi varmaan jokainen yritys tietää. Miettimällä nykykuluttamisen ilmiöitä ja ennustamalla mahdollisia nykyisiä ja tulevia megatrendejä, voi siihen yrittää varautua.

Kirja esittelee yli 15 kuluttajatrendiä, kuten esimerkiksi lemmikkieläinten kasvavan suosion, ulkoisen minäkuvan täydellisyyden tavoittelun, somesankareiden syntymisen ja luksuksen arkipäiväistymisen.

 

 

Tubettajan käsikirja
Back Roni & Kormilainen Ville
Kustannusyhtiö Otava, 2017

Seuraatko tubettajia tai oletko harkinnut tubettamisen aloittamista? Vai kuulutko heihin, jotka miettivät mitä ihmettä nämä nykyjulkkikset, joita tubettajiksi kutsutaan, ylipäätään tekevät?

Mikäli aihe kiinnostaa, kannattaa tutustua tähän ensimmäiseen suomenkieliseen opukseen, joka taatusti kertoo tubettamisesta kaiken. Tekijät myös ovat haastatelleet kirjaan Suomen ykköstubettajia, jotka kertovat kokemuksiaan aiheesta.

Kirja on rautainen tietopaketti, joka sisältää runsaasti käytännön vinkkejä. Muun muassa sen, että tietokoneesta kannattaa imuroida pölyt silloin tällöin.

Tubettajan käsikirja on e-kirja, joka on saatavana Ellibsin e-kirjakokoelmassa ja lainattavissa SeAMKn kirjastokortilla.

 

Lisää otsikko napsauttamalla : asiantuntijan käsikirja diaesityksiin ja presentaatioihin
Katleena Kortesuo & Jarkko Sjöman
Kauppakamari, 2017

Lisää otsikko napsauttamalla puree kuin estolääkitys powerpointkuolemaa vastaan. Katleena Kortesuon ja Jarkko Sjömanin kirja on vastaus esiintyvän asiantuntijan ongelmiin ja tarjoaa ratkaisun kaikkeen, mikä koskee diaesityksen suunnittelua, koostamista ja esittämistä. Kirja sisältää käytännöllisiä vinkkejä diaesityksen rakentamiseen, yleisilmeen, kuvien ja fonttien valintaan ja paljon muuhun. Selkeät kuvaparit nostavat esiin onnistuneen ja epäonnistuneen dian ja esityksen eroja, eikä jää epäselväksi, mitä kirjoittajat ovat mieltä esim. erilaisten tehostekeinojen ja graafisten elementtien käyttämisestä esityksessä.

”Kontrastin täytyy aina korostaa tärkeää – eikä kaikki voi olla tärkeää.”

Kirja saa takuuvarmasti sinutkin tarkastelemaan esityksiäsi uusin silmin: uuvutanko tällä itseni ja yleisöni? Jos vastaus on kyllä, tule ja lainaa Lisää otsikko napsauttamalla –kirja Kampuskirjastosta!

 

Kirjan kasvot : sata vuotta suomalaisia kirjankansia
Ville Hänninen
Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2017

Kuinka moni valitsee kirjan luettavakseen kannen perusteella? Kannen merkitys tiedetään, mutta siltikin suomalaisista kirjankansista on kirjoitettu varsin vähän.

Ville Hänninen esittelee jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta yhden kirjan kannen tuoden esille ajankuvia, erilaisia kuvitustyylejä ja useita kansitaiteilijoita. Romskujen ohella mukana on myös tietokirjallisuutta. Kuinka vaikeaa yhden ainoan kirjankannen valinta vuotta kohden onkaan ollut!

 

 

”Kirja on ilmestyessään kuin taimi, joka kasvaa arvopuuksi vasta vuosirenkaiden myötä.”

Vinkkinä vielä, että Julkaisija-lehdessä 4/2017 on haastateltu tekijää kirjan tiimoilta. Voit lukea lehden Kampuskirjastossa tai ostaa digilehden lehden nettisivuilta.

 

Flipped learning: käänteinen oppiminen
Marika Toivola, Pekka Peura & Markus Humaloja
Edita, 2017

Voit lainata kirjan myös e-kirjana!

Käänteinen oppiminen, ”flipped learning”, kiinnostaa monia. Opettajalle se on keino organisoida lähiopetukseen varattua aikaa vaativampaan ja välitöntä vuorovaikutusta edellyttäviin sisältöihin. Oppijalle se tarjoaa mahdollisuuden yksilölliseen ja itsenäiseen oppimiseen, opiskeltavien asioiden omatahtiseen jäsentämiseen ja oman ajankäytön suunnitteluun.

Teos on napakka, oppikirjamainen tietopaketti. Runsaat esimerkit, havainnollistavat kuviot ja kuvat helpottavat asian omaksumista ja, ennen kaikkea, innostavat kokeilemaan.

 

Aivot liikkeelle! tehosta oppimista yläkoulussa ja toisella asteella
Hannu Moilanen & Helena Salakka
PS-kustannus, 2016

Istuminen on haitallista, liikkumattomuus on vaarallista. Työ- ja opiskelupäivän sisälle onkin hyvä ujuttaa liikuntaa ja toiminnallista tekemistä. Se vaikuttaa positiivisesti aivoihin ja tehostaa oppimista.

Taukojumpat, kävelykokoukset ja säädettävät työpöydät kuuluvat monien seamkilaisten työpäiviin. Voisiko opetusta ja asiantuntijatyötä ”liikunnallistaa” enemmänkin? Teos on tarkoitettu toisen asteen opetukseen, mutta vinkkejä liikunnallistamiseen on niin paljon ja ne ovat niin monipuolisia, että niistä voi jokainen poimia omaan työhönsä ja opetukseen sopivimmat ideat.

Teksti: Tuula, Anne, Mervi, Leena, Mari, Heli, Paula, Minna ja Sari

Jätä kommentti