Maaliskuun kirjavinkit

Kevään ensimmäisessä kirjavinkkauksessa esitellään mm. joitain Maaseutukirjaston muutossa mukanaan tuomia kirjoja. Nämäkin siis löytyvät nyt SeAMK Kirjastosta.

 

 

 

 

 

 

 

Talventörröttäjät : Suomen luonnonvaraiset ruohot ja heinät talvella
Ari-Pekka Huhta
Vastapaino, 2015

Yleensä kasveja pyritään tunnistamaan kesäaikaan, mutta tämän kirjan avulla tunnistamista voi jatkaa myös talvella. Kevättalvi onkin kirjoittajan mukaan mitä otollisinta havaintoaikaa. Talventörröttäjiksi kutsutaan ruohovartisia kasveja, joiden kuolleet osat säilyvät pystyssä läpi talven.

Kirja antaa valmiudet yleisimpien talviasuisten kasvien tunnistamiseen. Kasvit on lajiteltu kasvupaikan mukaan. Kuvista pystyy vertailemaan, miltä kasvi näyttää kesällä ja talvella.

Suuri Pohjolan kasvio
Mossberg Bo & Stenberg Lennart
Tammi, 2005

Kasvioiden klassikossa käydään läpi Pohjolan luonnonvaraiset kasvit, mutta myös puutarhoista luontoon villiytyneet lajit. Liki tuhat sivuinen teos on selkeydessään ainutlaatuisen käyttökelpoinen lajintuntemuskirja, joka soveltuu yhtä hyvin vasta-alkajalle kuin harrastuksessaan jo pidemmällekin edenneelle. Kirjaan kannattaa tarttua jo pelkästään kauniiden kuvien takia.

 

 

 

 

 

 

 

Minikarjaa: hyönteiset ruokana
Lena Huldén
Like, 2015

Hyönteistieteilijä Lena Huldén kertoo upeasti kuvitetussa kirjassa historioitsijan tietämyksellä ja palkitun tietokirjailijan tarinankerronnan taidolla hyönteisten syöntiin liittyvistä ennakkoluuloista, eduista ja käytännön arjesta. Minikarjaa kertoo kaiken oleellisen hyönteisten syöntiin liittyvistä perinteistä ja tulevaisuuden näkymistä.

Eettisen lihansyönnin käsikirja
Sinimaaria Kangas
Aula & Co , 2017

Opas ruoan alkuperästä kiinnostuneille kuluttajille, jotka haluavat syödä mahdollisimman eettisesti ja ekologisesti tuotettua lihaa. Suunnistus marketin lihatiskillä tuottaa kuitenkin monelle päänvaivaa: Läheltä vai kaukaa? Luomua vai ei? Kirjan tarkoitus on auttaa kuluttajia tekemään valintoja, jotka vaikuttaisivat positiivisesti niin ihmisten terveyteen, eläinten hyvinvointiin kuin ympäristön tilaan.

 

 

 

 

 

 

 

Villieläinhoitolan elämää : suomalaista eläintenpelastustoimintaa vapaaehtoisvoimin 
Markku Harju
Nordic Wildlife Care, 2014

Kirjoittaja osti 2000-luvun alussa autiotilan Raippaluodosta ja muutti sinne vaatimattomiin oloihin eläimiensä kanssa. Vaimo seurasi myöhemmin perässä, kun tilalle oli saatu rakennettua naisihmiselle kelpaava asuintalo. Pikkuhiljaa tilasta muodostui luonnonvaraisten eläinten hoitopaikka, jonne ihmiset ja viranomaiset rupesivat tuomaan loukkaantuneita lintuja ja nisäkkäitä hoidettavaksi.

Markku Harju kertoo tilan perustamisesta ja maalle muutosta, elämästä tilalla eri vuodenaikoina ja ennen kaikkea omista lemmikeistään ja tilalle tuoduista eläimistä –  koirista, hevosista, vuohista, ketuista, oravista joutsenista, haukoista ja kotkista joitakin mainiten. Tarinoita on mukavaa ja mielenkiintoista lukea.

Kirjan lopussa annetaan eläinhoito-ohjeita ja luonnonvaraisten eläinten hoitolatoiminnasta sekä kerrotaan Merenkurkun saaristosta, joka on Unescon maailman luonnonperintöalue – ainoa laatuaan Suomessa.

Lantakirja: opas puutarhan maanalaiseen elämään
Tina Råman
Metsäkustannus, 2017

Perusteellinen opas jokaiselle puutarhurille, joka haluaa ymmärtää kasviensa elämää juuria myöten. Se kertoo helppotajuisesti, mitä kasvimaassa tapahtuu kemiallisesti – ja mitä pitäisi tapahtua. Jollei tapahdu, kirja neuvoo, kuinka lisätä oikeita aineita oikeaan aikaan ja paikkaan. Luonnossa aineet kiertävät, ja jätteistä syntyy kasvun voimaa.

Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo.
Pani Pihkala
Kirjapaja, 2017

Valtamerien muovijätelautat ja napajäätiköiden sulaminen ahdistavat, mutta miten olla toiveikas, kun maailma on menossa päin helvettiä? Pihkalan teos on ensimmäinen suomenkielinen ympäristöahdistukseen pureutuva teos, joka auttaa ymmärtämään ympäristökysymysten aiheuttamia reaktioita ja tarjoaa välineitä tunteiden käsittelyyn.

Panu Pihkala sai Kansanvalistusseuran sivistyspalkinnon viime vuonna.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s