Harjoittelujakso Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjastossa

”Kirjastonyypän” ensitunnelmia harjoittelusta

Minulla ei aikaisemmin ollut minkäänlaista kokemusta kirjastopuolelta ja täytyy kyllä myöntää, että oli muuten harvinaisen ”nyyppä” olo ensimmäisellä viikolla. Mutta oikeastaan jännitti koko harjoittelujakson ajan. Jännittää jopa tätä kirjoittaessa!

Anyway…

Alkuperehdytyksen jälkeen ensimmäinen viikko eteni muuttoasioissa. Työlistalla oli mm. kirjalaatikoiden lastausta. En ollut aikaisemmin lastauskärryillä kuljettanut juuri mitäänKirjaston muuttoa. ja selkälihakset saivat harjoitusta. Sain ohjeistuksen alan ammattilaiselta, jonka kanssa aloitimme kirjalaatikoiden kuljetukset paikasta A paikkaan B. Voin kertoa ainakin sen, että simahdin kotona neljän jälkeen kuin saunalyhty.

Hyllytystä harjoittelin seuraavalla viikolla ja yhdessä kirjaston työntekijöiden voimin Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto alkoi todellakin näyttää nimensä mukaiselta. Vertauksena vanhaan sokkelomaiseen labyrinttiin, tilat olivat avarammat ja selkeämmät. Tapio-salissa oli kotoisa tunnelma.

Muuttovaihe oli harjoittelujakson fyysisesti harjoittelujakson vaativin osuus, mutta toisaalta pidin lastauskärryjen kuljetuksesta. Olin kuin 12-vuotias pikkupoika leikkimässä lastaus- ja varastointileikkejä. Kun kaikki työpisteiden laitteistot sekä ohjelmistot oli asennettu paikoilleen, loppukuu eteni vauhdikkaasti mm. kirjastokorttihakemusten syöttämisessä järjestelmään. Muistettavin hetki oli illallinen SeAMK Kirjaston työntekijöiden kanssa elokuun lopussa.

Syyskuun piipitykset ja lokakuun ruoste

Syyskuun aikana tutustuin SeAMK Kirjaston aamurutiineihin sekä pääsin harjoittelemaan mm. asiakaspalvelupisteellä suomeksi ja englanniksi höpöttäen. Syyskuu oli mielestäni ehkä harjoittelujakson hektisin vaihe, joka osittain jatkui lokakuun alkupuolelle asti. Hälyttimet aiheuttivat useita syyskuun luontoääniä syystä taikka toisesta. Kyseiset hälytykset tai tulostinongelmat ovat tyypillisiä uuden tekniikan ensioireita, jotka kuuluvat lähes joka työpaikan ärsytyskynnyksen ylittäviin hetkiin. Tunnustan palavan halun potkia laitteita kylkeen, mutta päätin jättää Chuck Norris kiertopotkut tekemättä. Kyllä kirjastonhoitajilla ja informaatikoillakin palaa päreet!

Lokakuussa toteutin Vanhustenviikkoa varten kirjasuunnistuspisteen.  Tein ensimmäisen iltavuoroni kuun alussa. Mieleeni jäivät mm. useat vaihto-opiskelijoiden parissa tapahtuvat asiakaspalvelutilanteet.

Vanhustenviikon kirjasuunnistuspiste.Hiljaisempina hetkinä pääsin kyselemään työntekijöiltä mm. opiskeluajoista sekä heidän työhistoriallisista mietteistä. Sain mainiota viitetietoa mm. 1980-1990-lukujen hämäriltä ajoilta. Isoja muutoksia olivat erityisesti siirtymiset manuaalisesti toteutetuista kortitusjärjestelmistä tietokonejärjestelmiin.

Lokakuun erikoisin harjoittelupäivä itselleni oli Turvassa kirjastossa -koulutus 23.10., joka tarjosi tiukan paketin turvallisuusasioista.

Monipuolinen marraskuu

Harjoittelujaksoista pidin kaikista eniten ehkä marraskuusta, paitsi pimeästä säästä, joka ei näyttänyt eikä tuntunut hyvältä. Todisteena ensi pakkasesta oli mm. katkenneet pyörän kettingit. Pääsin mukaan mm. kirjatilauksen tekemiseen, jonka valikoimissa oli Finlandia-ehdokkaita.

Tein myös kirjan muovitusta, mikä ei todellakaan ole itselleni se mieluisin askare. Pari kertaa tein ns. Mr Beanit ja taisin muovittaa paperikannet väärinpäin erään Finlandia-ehdokaskirjan yhteydessä!

Nolostuksesta punastuneet kasvoni valaisivat läpi marraskuun pimentyneiden päivien ja pääsin tutustumaan Ilmajoen Maaseutukirjastoon, joka vuodenvaihteessa siirtyisi Kampustalon kirjastokokonaisuuteen. Ilmajoen rauhallinen maaseutu oli valloittava. Itselleni vierailu jäi erityisesti mieleen yhtenä mielenkiintoisimmista päivistä, vaikka itse harjoittelupäivä sinänsä oli verkkainen.

Punamyssyisempi joulukuu ja harjoittelun päätösfiilikset

Lähestyvän joulun vuoksi työviikkoja oli vähemmän. Tavallaan harmitti, mutta ei sitä joulunalusviikoilla viitsi tehdä muuta kuin tontun hommia korkeintaan. Kansitin opinnäytetöitä erikoisella Tonttu kirjastossa lukee kirjaa.liimanlämmityslaitteella ja tutustuin samalla myös kuvailuun ja luettelointiin. Yllättävintä oli, että jopa pidin siitä, vaikka melkoista pikkunäpräämistähän se on siinä missä postimerkkien keräily ja lajittelu.

Itselleni kokemus viiden kuukauden työharjoittelusta oli hyödyllinen. Aikaisempi työkokemukseni oli lähinnä nuorisotyöstä, jonka non-formaali ote oli parhaimmillaan vapauttava työkenttä.  SeAMK Kirjastossa en tuntenut olevani tutulla maaperällä, vaan lähes kaikki oli tuntematonta formaalimpaa aluetta. Tunnelmaa voin kuvailla eräänlaisena siirtona fantasiamaailmasta lähitulevaisuuden science fiction metropolikeskukseen, jossa tutkijat ja tiedemiehet olivat vallanneet korkeakoulun ja olin kuin Bilbo Reppuli itseäni fiksumpien haltijoiden keskellä. Tiedostan omat vahvuuteni, mutta tiedostan myös omat heikkouteni.

Jos jotakin moitittavaa pitää sanoa, niin harjoittelupaikka sijaitsee nimensä mukaisesti aivan liian lähellä tuttuja opiskelurakennuksia. Immersion vuoksi suosittelenkin etsimään harjoittelupaikkoja kauempaa. Se antaa nimittäin harjoittelujaksolle huomattavasti tiiviimmän siellä-olemisen-tunteen.

Parasta SeAMK Kirjastossa olivat työntekijät. Siinä on muuten aika tiukaksi muotoutunut tiimi. Vähän kuin Marvel sarjakuvista tuttu Avengers. Kaikki erilaisia, mutta samassa yhteisössä. Ja aina välillä sinne mahtuu yksi Bilbo Reppuli tai Ronja Ryövärintytär hyllyttämään tai luetteloimaan aineistoa.

Oikein pakkaspäiviä kaikille (varsinkin SeAMK Kirjaston poppoolle)!

Teksti: Sani Anttila (harjoittelija)

Kiitos, Sani, kun jaoit kokemuksiasi ja tunnelmiasi harjoitteluajalta SeAMK Kirjastossa. Kiitos, kun valitsit kirjastomme harjoittelupaikaksesi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s