Joulukuun kirjavinkit – ei niin jouluisia, mutta silti mielenkiintoisia lukuvinkkejä


 

 

 

 

 

Luonnon salainen verkosto
Wohlleben,Peter
Gummerus, 2018

Mitä tarkoittaa, kun sanotaan, että lohi nousee puuhun? Miten lehtipuut vaikuttavat maapallon pyörimiseen? Entä mitä tapahtuu, jos ihminen pääsee vaikuttamaan tähän kaikkeen?

Kirjoittaja katsoo elämän kiertokulun isoa kuvaa ja sukeltaa sen kiehtoviin yksityiskohtiin. Hän perustaa näkemyksensä tuoreimpiin tieteellisiin havaintoihin, ja hänen tekstistään huokuu poikkeuksellinen rakkaus luontoa kohtaan.

Vikisijän virsikirja : Lopeta valittaminen. Aloita tekeminen
Kormilainen, Ville & Niemelä, Jukka
Kauppakamari, 2018

Ups. Täytyy tunnustaa, että kun kiire painaa ja asiat takkuavat, valitus on herkässä. Jos saisin tämän kirjan lahjaksi, en – ehkä – loukkaantuisi, sillä Kormilainen & Niemelä kirjoittavat hauskasti ja vetävästi. Kirjan paksuuskaan ei aiheuttaisi vikinää, eikä opitkaan ihan mahdottomia: aloita pienestä, muista syödä, mokaaminen sallittu jne. Kannattaa lukaista kirjasta myös vinkit vikisijän taltuttamiseksi tai osallistu itse kahden viikon pikakurssille vitutuksen vähentämiseksi. Ja jollet vielä tiedä oletko valittaja, tee testi (mutta älä tee merkintöjä kirjaston kirjaan 🙂).  

Saatavissa kokoelmastamme myös e-kirjana!

Livenä ja läsnä : verkon uudet juttutyypit
Upola, Terhi
Arthouse, 2018

Oho, onpa sähäkkä alku. Silmiin melkein sattuu neonoranssi aukeama. Onneksi väri tasaantuu muualla kirjassa.

Verkkoviestintä on nopeaa ja sitä riittää ähkyksi asti. Houkuttelevat jutut saavat klikkauksia ja klikkaukset tuovat lisää klikkauksia. Tämä kirja kuuluu jokaisen toimittajan lukupinoon, mutta antaa ideoita kaikille verkkokirjoittajille. Tekijä on myös haastatellut kirjaan kymmeniä henkilöitä, jotka ovat jo saaneet suuren yleisön kiinnostumaan. Lue vinkit liveseurantaan esim. Norppaliven tekijöiltä. Tai kirjoita ikijuttu! Jos suunnittelet käyttäväsi itse ottamiasi kuvia, tiedäthän jo, millainen on houkutteleva kuva? Kirjan haastatteluosuudet on helppo bongata kirjasta oransseista sivuista. Tapausesimerkit Upola on linkittänyt myös blogiinsa. 

Hikikomorit
Haasio, Ari
Avain, 2018 

Kuuluuko lähipiiriisi nuori, joka on eristäytynyt maailmasta ja viettää aikaansa kotona tietokoneen äärellä?  

SeAMK Liiketoiminta ja kulttuurin yliopettaja, FT Ari Haasio on kirjoittanut yleistajuisen kirjan hikikomoreista, sosiaalisesti vetäytyneistä nuorista. Ilmiö on Japanissa laajalle levinnyt ja yleistyy myös Suomessa. Kirjan haastateltavat ja netin Hikikomero-keskusteluryhmän keskustelut paljastavat, miltä hikikomorien arki näyttää ja miten he suhtautuvat esimerkiksi päihteisiin, yksinäisyyteen ja seksuaalisuuteen. 

Miksi se ei vain lähde? – väkivaltainen parisuhde ja miten siitä pääsee irti
Metso, Riina-Maria
Atena, 2018

”Yksikään väkivaltainen suhde ei ala väkivaltaisena. Päinvastoin, suhde alkaa poikkeuksellisen ihanana, kauniina, turvallisen tuntuisena rakkaustarinana. Tuosta alun rakkaustarinasta tulee yleensä yksi suhteessa tiukimmin pitävistä voimista. Siihen haluaa uskoa sittenkin, kun tarinaan alkaa tulla säröjä. Väkivaltaisen suhteen koukku luodaan nimenomaan sen alussa.”

Rehellinen ja todellisuutta valottava kirja henkisestä väkivallasta joka saa uhrin uskomaan, ettei ansaitse parempaa. Kirja kuvaa usean naisen kertomusten ja kokemusten kautta millaista on elää väkivaltaisessa parisuhteessa ja miksi ”se ei vain lähtenyt”.  Lopuksi he kuitenkin lähtivät ja teoksesta löytyykin ohjeita ja vertaistukea omassa elämässään asian kanssa painiville. 

Hirveä häpeä – suomalainen häpeä ja kuinka siitä pääsee eroon
Viljamaa, Janne
Atena, 2018

”Yhteiskunnan vaarallisin tekele on ihminen, jolla ei ole mitään menetettävää”
-James Baldwin-

Häpeä on yksi ihmisen perustunteista. Häpeä liittyy epäonnistumiseen ja virheen tekemiseen ja se on läheistä sukua syyllisyydelle. Häpeästä pääsee eroon harjoittelulla. Opi pitämään puolesi pieni asia kerrallaan. Opi saamaan oma osasi. Ja lopuksi sinä riität, itseäsi kiitä! Häpeän ei tarvitse olla pysyvä olotila. Kahlitsevan häpeän kuopasta pääsee ylös esimerkiksi huumorin, puhumisen ja luovuuden avulla.

Tutustu myös Finlandia-palkinto ehdokkaisiin! SeAMK Kirjasto on hankkinut osan ehdokkaista myös omiin kokoelmiinsa. Löydä suosikkisi SeAMK-Finnasta, ja tee varaus tai tule lainaamaan.

Tietokirjallisuuden vuoden 2018 voittaja
Kaunokirjallisuuden vuoden 2018 voittaja
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s