Vanhustenviikon tapahtuma SeAMKin kirjastossa

Vanhustenpäivä ja –viikko on yksi pisimpään vietettyjä teematapahtumia Suomessa. Vanhustyön keskusliiton käynnistämä teemaviikko on lokakuussa ja silloin useat organisaatiot, myös kirjastot, ympäri Suomea tuottavat tapahtumia aiheeseen liittyen.

Ikäihmisten asema yhteiskunnassa on tärkeää tuoda esille, ja tässä tapauksessa hyvänä työkaluna voi olla esimerkiksi tapahtuma. Pienikin tapahtuma tai toiminta mielestäni riittää, kunhan sydän on mukana. SeAMK Kirjastossa tehtiin toimintapiste, jossa aktivoitiin ja herätettiin ajatuksia ikäihmisten arkielämästä.

Teemana ”Iloa toimeliaisuudesta”

Itse tapahtuman kohderyhmänä voi olla joko ikääntyneet itse tai kaikki ikäluokat. Tukimateriaalia ja vinkkejä tapahtuman järjestäjille tarjoaa mm. Vahvike aineistopankki ja Vanhustenkeskusliiton sivustot.

SeAMK Kirjaston harjoittelijana halusin tehdä jotakin, mikä sopisi vuoden 2018 Vanhustenviikon teemaan ”Iloa toimeliaisuudesta”. Mieleen tulivat mm. muistiin, näköön ja kuuloon liittyvät asiat ja lähdin niiden kautta työstämään sopivaa sisällöllistä toimintaa, jossa korkeakouluopiskelijat voisivat itse olla mukana ja eläytymällä tarkastella asioita ikäihmisten näkökulmasta.

Ennakkovalmistelut ja tapahtumapaikka

Ennen omaa tapahtumaa tein ennakkovalmisteluna kuuloon, muistiin ja näköön perustuvan ”kirjasuunnistuspiste harjoitteet.” Testasin harjoitetta kaverillani. Harjoitteessa aistit ja muistaminen ovat keskeisiä elementtejä.

Tapahtumapaikaksi valikoitui kirjaston Tapio-sali. Suunnistuspisteeseen tein myös kirjanäyttelyn, johon valitsin sopivia teoksia ikääntymisestä, jotka havainnollistivat ikäihmisten ajatuksia ja tunteita.

Mielikuvia ikääntymisestä

Laitoin esille myös kaksi värillistä kartonkia, joihin paikalla käyneet voisivat laittaa nuppineuloilla värikuvioiduille muistilapuille kiinni mielikuvia ikääntymisestä. Laput oli mielestäni helppo ja nopea tapa päästä mukaan ja saada tietoa ikääntymisen mukana tuomista asioista.

Värilaput sisälsivät pääosin myönteisiä ja lämminhenkisiä ilmauksia rakkaudesta, viisaudesta, virkkaamisesta, villasukista ja riisipuurosta. Mukaan pääsi myös ammatillisia termejä ja sisältöjä kuten osallisuus, tasapainoharjoitteet ja toimintakyky.

Eläytymis-case: Kalevi ja Niilo avun tarpeessa

Ääni ja- kuulo pohjaiseen kirjasuunnistukseen kehitin kaksi kuviteltua hahmoa ”Kalevin” sekä ”Niilon”, jotka molemmat ovat noin 70-vuotiaita kirjaston vakiokävijöitä. Heikentyneen näön ja kuulon vuoksi kirjaston käyttö ja esimerkiksi kirjan etsiminen on muodostunut hankalaksi. Kirjasuunnistajien tehtävänä on auttaa huonosti kuulevaa Kalevia tai heikosti näkevää Niiloa löytämään haluamansa teokset.

Tapahtuman kävijät olivat hämmästyneitä siitä, kuinka heikentynyt kuulo- tai näköaisti vaikuttaa kirjastossa asioimiseen. Opiskelijoita kävi viikon aikana ryhmissä ja yksittäin.

Paikalla kävi myös ikääntyneiden parissa toimivia asiantuntijoita, jotka olivat hyvillään siitä, että Vanhustenviikko oli esillä myös SeAMK Kirjastossa. Suunnistuspiste oli auki neljän päivän ajan ja kirjanäyttely viikon ajan.

Välineiden hyödyntäminen casessa

Kun käsikirjoitin henkilöhahmojen tarinoita niin pääsin eläytymään Kalevin ja Niilon rooleihin. Mietin heidän taustojaan ja persooniaan.

Teknisinä välineinä käytin itseäänittämiä äänileikkeitä, videokuvakoosteita, kuulokkeita, tietokonetta sekä iPad kosketusnäyttöä, johon oli yhdistettynä kuulokkeet suunnistusharjoitetta varten.

Äänitystä varten jouduin testaamaan äänitystasoja useaan kertaan, ja muutamia otoksiakin jouduin tekemään uudestaan. Testaaminen oli varsin aikaa vievää, vaikka lopulta sain koosteet hyvin kompakteiksi kokonaisuuksiksi.

Myös sosiaalisen median edut ja välineiden hyödyntäminen tapahtumaa toteuttaessa oli mielestäni hyödyllisiä ja käteviä. Somea käytettiin markkinointiin pääosin tapahtumaviikon aikana.

Mitä viikko tarjosi itselleni?

Tapahtuma vaikutti osaltaan myös omiin ajatuksiini ikääntymisestä, ja toi vanhustenviikon lähemmäksi tapahtuman järjestämisen kautta.

Suunnistuspisteen aloituspaikkana oli Tapio-sali. Paikka oli tunnelmaltaan sopiva ja riittävän tilava. Huomasin tapahtumaviikon aikana, että monilla opiskelijoilla oli harmillisen kiire ja aikaa pysähtymiseen ei tuntunut olevan.

Kokonaisuutena viikko oli mukava ja tavanomaista hauskempaa.

Ensi vuonna teemana Varaudu vanhuuteen

Vanhustenviikkoa vietetään teemalla nimeltä Varaudu vanhuuteen – Gardera dig för ålderdomen 6.10.-13.10.2019. Teemaa juhlistetaan vuoden ajan ja Vanhusten keskusliitto kannustaakin yhteisöjä sekä organisaatioita järjestämään toimintaa ikääntyneille erityisesti vanhustenviikolla.

Lisätietoa:
Vanhustyön keskusliitto
Vahvike aineistopankki

Teksti: Sani Anttila (kirjastoharjoittelija)
Kuvat: Sani Anttila, Paula Isoaho

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s