Kirjaston sisäinen koulutusaamu

Kirjaston asiakaspalvelussa ohjataan ja opastetaan asiakkaita tiedonhankinnassa ja -haussa.

SeAMKin kaikki koulutusalat, tutkinto-opiskelijat ja opettajat keskittyvät samalle Kampukselle vuoden vaihteessa. Terveysalan ja maaseutualan opiskelijat tuovat tehtävineen ja kysymyksineen kirjavuutta ja uusia osaamistarpeita myös kirjaston henkilökunnalle.

Monialaisen kampuksen kirjaston asiakaspalvelussa on esillä monia aloja ja tieteitä. Päivittäisessä kiireessä on hallittava eri alojen tiedonlähteitä, tietokantoja ja verkkopalveluja. Alojen ”Best Bets” -poimintojen lisäksi on tärkeä tuntea tutkintojen opetussuunnitelmia, alan käsitteitä ja tiedontuottajia. SeAMKin opettavilla informaatikoilla on näistä kokemusta ja hyvä tuntemus.

Kävimme kirjaston sisäisessä koulutuksessa läpi SeAMKin tutkintoalojen keskeisiä tiedontarpeita ja tiedonlähteitä.

Keskustellen uutta tietoa ja vinkkejä

Aamupäivä organisoitiin siten, että informaatikkoparit esittelivät oman tiedonhankinnan opetuksen toteutustavat, keskeiset kumppaniopintojaksot, opettajatiimit, laajuudet ja tehtävät.

Kaikkien informaatikoiden mielestä SeAMK-Finna on keskeisin tiedonhankinnan aloituspaikka. Sieltä löytyvät sekä kirjat että lehdet, mutta myös erilaiset tietokannat ja verkkopalvelut.

Alakohtaisen tiedon tietoiskuissa informaatikot Anu Latva-Reinikka (ruoka-ala) ja Paula Isoaho (tekniikka) esittelivät omien alojensa tiedonlähteitä, tiedonhankinnan opetusta sekä tyypillisimpiä tiedontarpeita. Esillä olivat erityisesti Knovel-e-kirjakokoelma, SFS-standardit ja RT Tietoväylä.

Liiketalouden ja kulttuurialojen osalta vastaavista asioista kertoivat Jaana Latvanen (liiketalous) ja Leena Elenius (kulttuurituotanto ja kirjastoala). Liiketalouden ja kulttuurialojen tarpeisiin on useita kirjaston hankkimia e-kokoelmia, esimerkiksi Summa-palvelu tarjoaa uusia ammattilehtiartikkeleita sujuvasti opiskelijoiden käyttöön. Lainsäädännöllistä tietoa tarvitaan, esim. Edilex ja Suomen Laki -verkkopalvelut ovat hyviä juridisen tiedon etsintään. GoogleScholar auttaa avoimesti verkossa olevan tiedon löytymisessä.

Silja Saarikoski nosti esille sosiaali- ja terveysalan tiedonlähteistä tärkeimpänä Terveysportin. Sen kautta löytyy ammatillista tietoa alan opiskelijoiden käyttöön. Opiskelussa käytetään tutkittua tietoa, esim. Hoitotiede ja Tutkiva hoitotyö –lehdet ovat keskeisiä tiedonlähteitä. Sosionomi- ja geronomitutkintojen osalta tiedonhankintaa opiskellaan tiiviisti osana tutkinto-ohjelman muita opintoja. Ammatti- ja tutkimuslehdet ja esimerkiksi Journal.fi ovat tärkeitä. Avoimet julkaisuarkistot sisältävät tietoa, johon pääsee käsiksi mistä vaan.

Jatkoa toivotaan

Aamupäivän aikana saatiin yleiskatsauksen lisäksi oivia vinkkejä asiakkaiden ohjaamiseen. Palautteessa toivottiin koulutustuokioiden jatkuvan:

”Tällaisia sessioita voisi olla joka lukuvuosi.”
”Hyödyllinen juttu, paljon asioita lyhyellä kertaa.”
”Laaja paketti, huolta herätti ehkä opiskelijoiden kirjastoymmärrys ja tuntemus, mitä on tarjolla.”
”Terveysportti ja sen esittely oli hyvä.”
”Infojen opetuksen raamit ja opetuksen realistinen esittely oli tosi hyvä.”
”Oli mielenkiintoista tietää, miten eri alojen opiskelijoille avataan tiedonhankintaa.”
”Tärkeät tietokannat ja tiedonlähteet eri aloilta oli hyvä kerrata, uusiakin tietokantoja tuli esille. Pitäisi  päästä tutkimaan niitä kaikkia.”
”Voisi järjestää myös koulutusta, jossa mentäisiin syvemmälle tietokantojen käyttämiseen.”
”Tuli hyviä vinkkejä, täsmäjuttuja.”
”Osa asioista on vaikeita, en sisällöllisesti itsekään ymmärrä, on vaikea neuvoa opiskelijaa.”
”Lehtihaut jäivät ehkä edelleen vähän epävarmoiksi.”
”Paljon hyödyllisiä detaljeja, paljon myös sellaista, että AI NIIN, noinhan se olikin.”
”Hyvä keskustella ja käydä läpi näitä yhdessä eri näkökulmista, asiakaspalvelun, opetuksen ja verkkopalvelusuunnittelijan vinkkelistä.”
”Yhteen hiileen puhaltaminen, hyvä!”
”Nyt osataan taas kaikki.”

Alakohtaisten tietoiskujen jatkoksi on tulossa koulutusta e-kirjoista – SeAMKin kirjaston tarjonnasta ja e-kirjojen käytöstä erilaisilla laitteilla. E-kirjatietoiskussa suunnittelija Tuula Ala-Hakuni vetää hands on -työpajan, jossa kokeillaan ja harjoitellaan e-kirjojen käyttöä ihan käytännössä.

Kiitos palautteista!

Kaikki bloggauksessa mainitut e-aineistot löytyvät SeAMK-Finnasta ja E-kirjastosta.

Teksti: Leena Elenius, kuvat: Tuula Ala-Hakuni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s