Nyt tai ei koskaan – ota kirjaston e-kirjat ja -aineistot käyttöön kesällä

Opiskeluja ja esimerkiksi opinnäytetyön tekemistä voi suunnitella myös kesäksi. Tiedonlähteitä ja oppimateriaalia on tarjolla, vaikka kirjasto on avoinna rajoitetummin jo toukokuussa, ja kiinni kesä-elokuussa. Kirjaston tarjoamat e-kirjat ja e-lehdet ovat luettavissa ja hyödynnettävissä sujuvasti kotikoneella tai mobiilisti etäkäytön avulla.

Kotimaisten e-kirjojen tarjonta on kasvanut ja niitä on hankittu kirjaston kokoelmiin. Tärkeimmät starttipaikat onnistuneeseen e-kirjojen ja e-lehtien löytämiseen ovat SeAMK-Finna ja kirjaston tuottama E-kirjasto -lista.

Myös avoimien tutkimusjulkaisujen verkkotarjonta on hyvä. Verkon kautta löytyy hyvää laatutietoa. Hylkää siis huono. Ota kirjaston verkkosivut lähtöpaikaksi ja vahvista opiskelutehtäviesi laatua ajantasaisilla lähteillä.

Kaikille aloille Ellibs-e-kirjoja

Kaikille opiskelijoille ja opinnäytetöiden tekijöille Ellibs tarjoaa kattavan kokoelman e-kirjoja mm. tutkimusmenetelmistä. Ellibs-e-kirjat lainataan SeAMKin kirjaston kirjastokortilla ja salasanalla (PIN-koodi).

Kokoelmasta löytyy esimerkiksi kestosuosikit Tarja Heikkilän Tilastollinen tutkimus, Hanna Vilkan Tutki ja kehitä, Sirkka Hirsjärven ja Helena Hurmeen Tutkimushaastattelu: teemahaastattelun teoria ja käytäntö. Näitä kirjoja käytetään ja lainataan paljon.

Anneli Sarajärven ja Jouni Tuomen kirjasta Laadullinen tutkimus ja sisällönanalyysi on saatu uudistettu laitos. Tämä tuore versio tavoittaa varmasti lainaajat.

Sosiaali- ja terveysaloille Duodecimin Oppiportti ja avoimia verkkolähteitä

Duodecimin Oppiportista löytyy kattavia ja arvostettuja teoksia sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille. Esimerkiksi Reijo Tilviksen ym. Geriatria-kirjan 3. uudistettu painos on tällainen. Oppiportin kirjoja on sujuva hyödyntää. Muista myös esimerkiksi Kuntoutuminen, Lastentaudit, Psykiatria ja Ravitsemustiede.

Ellibsin tarjonnasta Jenni Kulmalan Parempi vanhustyö: menetelmiä johtamisen kehittämiseen sekä Merja Laitisen ja Asta Niskalan toimittama Asiakkaat toimijoina sosiaalityössä ovat keskeistä luettavaa tulevan geronomin tai sosionomin opinnoissa.

Sosiaali- ja terveusalalla tuotettua ja tarvittavaa tietoa on hyvin tarjolla vapaasti verkossa. Päivikki Koposen ym. toimittama Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa: FinTerveys 2017-tutkimus (2018) on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisu. Se on juuri ilmestynyt, laaja ja kattava tutkimus suomalaisten terveydestä ja terveyden edistämisen haasteista.

Alan avoimia verkkojulkaisuja on arkistoitu muun muassa Julkari-palveluun. Osa sen sisällöstä on löydettävissä myös SeAMK-Finnan kautta. Julkarista löytyy tutkimuksia, raportteja ja esimerkiksi Yhteiskuntapolitiikka-lehden artikkeleita.

Kotimaisia tutkimuslehtiä ei kannata unohtaa. Monialaisesta Elektra-kokoelmasta löytyvät esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan lehdet: Hoitotiede, Kasvatus, Psykologia ja Sosiologia. Ne ovat luettavissa etänä, kun kirjaudut omilla SeAMK-tunnuksillasi.

Avoimia tutkimus- ja tiedelehtiä löytyy Journal.fi -palvelusta. Siellä on tarjontaa kaikille aloille.

Johtamisen, markkinoinnin ja viestinnän kirjoja löytyy monesta paikasta

Bisneskirjasto, Bonnier Pro ja Kauppakamaritieto tarjoavat tietoa liiketalouden, markkinoinnin ja johtamisen teemoista. Esimerkiksi Jonna Heliskosken ja Olli-Pekka Pohjanmäen toimittama Markkinointi-kirja löytyy Bonnier Pro -kokoelmasta.

Katleena Kortesuo on julkaissut monta teosta verkkoviestinnästä ja sosiaalisesta mediasta. Tuore teos Sano se someksi (1+2=3): Sosiaalisen median suuri laskuoppi on luettavissa KauppakamariTieto -palvelussa.

Lean kiinnostaa monia. Sitä käsittelevä Sari Torkkolan Lean asiantuntijatyön johtamisessa löytyy Ellibsistä. Tero Vuorisen Strategiakirja: 20 työkalua löytyy sekä Bisneskirjastosta että Ellibs-e-kirjana. Vuorisen Strategiakirja ja Seija Bergströmin ja Arja Leppäsen Yrityksen asiakasmarkkinointi ovat olleet lainatuimpia e-kirjoja viime aikoina.

Juha Tuulaniemen Palvelumuotoilu ja Elina Saksalan Tuottajan käsikirja ovat hyviä tiedonlähteitä vaikkapa tulevan kulttuurituottajan käyttöön.

Bio- ja elintarvikealalle sekä tekniikan tarpeisiin Knovel

P.J. Fellowsin teos Food processing technology: principles and practice on tarjolla Knovelissa. Knovel-kokoelma on bieli-opiskelijoiden ja opettajien suosikki. Hyvää tarjontaa erikoisempiinkin teemoihin.

SFS-standardit ja RT tietoväylä (entinen RT-kortisto) ovat keskeistä käyttötietoa tekniikan alalla. Molempia voi käyttää myös etänä. SFS Online Standardien etäkäytöstä on erillinen ohjeensa, johon on tärkeää perehtyä.

Ellibsistä löytyvät mm. Sari Peltosen Peltokasvien kasvinsuojelu 2018, samoin Nina Toukoluodon Peltokasvilajikkeet 2018. Ne kiinnostavat varmasti agrologiopiskelijoita.

Muita kansainvälisiä e-kirjakokoelmia

Knovelin lisäksi laajoja e-kirjakokoelmia ovat Ebsco eBook Academic Collection ja Proquest Ebook Central. Molemmat kokoelmat ovat monialaisia ja sisältävät sekä tutkimuksia, kurssikirjoja että muita tietoteoksia.

Barbara Allanin Emerging Strategies for Supporting Student Learning: A Practical Guide for Librarians and Educators, Michelle Realen Becoming an Embedded Librarian: Making Connections in the Classroom ja Moira Bentin teos Practical Tips for Facilitating Research löytyvät Ebscon eBook Academic Collectionista. Nämä ovat oivia tiedonlähteitä opiskelijan tiedonhankinta- ja TKI-osaamisesta kiinnostuneille.

Kannattaa selailla oman alan e-kirjakokoelmia ja etsiä aiheeseen sopivaa. Täsmähaut, kun kirjan nimi on jo tiedossa, kannattaa tehdä SeAMK-Finnassa.

Löytämisen iloa kesään!

Teksti: Leena Elenius
Visualisointi: Tuula Ala-Hakuni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s