Kirjoja kukkivasta puutarhasta kuolemaan – toukokuun kirjavinkit

Toukokuun kirjavinkit kertovat eloon heräävästä luonnosta, mutta myös ihmiselon elonkorjuusta. Tartu kirjavinkkeihin ja tule lainaamaan! Kun lainaat ennen toukokuun loppua, saat jättipitkän laina-ajan aina 12.9. saakka! Huomioithan meillä asioidessasi Kampuskirjaston miniaukioloajat 16.5. alkaen ja muut poikkeukset kevään aukioloajoissa.

Luonto herää eloon

Sekaisin kesästä: ihanimmat ideat kotiin ja puutarhaan
Pietiläinen, Ilona
Docendo, 2018

Kirjan kansi: Sekaisin kesästä.

Tämä kirja on seikkailu, sellainen matka, joka ei unohdu. Kirjasta löytyvät ihanimmat kesäkodit, maalaisjuhlat, kesäiset matkakohteet sekä maistuvien herkkujen reseptit.

Syödään kotiterassilla, tehdään yöretki kasvihuoneeseen ja jatketaan kodin sisustusta puutarhaan. Mukaan napataan kirjan sivuilta idea tai kaksikin – tai villiinnytään niistä jokaisesta!

Kukkiva kasvimaa potager
Haapalahti, Heidi
Tammi, 2018

Kirjan kansi: Kukkiva kasvimaa potager.

Potager on puutarha, jossa hyöty kohtaa kauneuden.

Kirja antaa vinkkejä kasvien valintaan ja opastaa köynnöstukien, säleikköpuiden, muotoiltujen reunuskasvien ja muiden potagerin klassisten rakenteiden valmistuksessa. Mukana on myös ohjeita, joiden avulla valmistat potagerin sadosta esimerkiksi samppanjaraparperia, pullopäärynän tai kukkakimppuja.

Villivihannekset Suomen luonnossa
Rikkinen, Jouko
Otava, 2018

Kirjan kansi: Villivihannekset Suomen luonnossa.

Teos esittelee maamme tärkeimmät luonnossa kasvavat villivihannekset, mausteyrtit ja marjakasvit. Luonnonkasvien ryhmittely elinympäristöittäin auttaa löytämään oman lähiluonnon parhaat antimet. Korkeatasoinen kuvitus helpottaa lajintunnistusta, ja mukana ovat myös myrkylliset kasvit, jotka jokaisen luonnonkasveja ja –marjoja syötäväksi keräävän on hyvä tuntea.

Valmistautumista elonkorjuuseen

Mitä jälkeen jää : taito tehdä kuolinsiivous
Magnusson, Margareta
Tammi, 2017

Kirjan kansi: Mitä jälkeen jää.

Kuinka moni kirjoittaa esikoisteoksensa 8-kymppisenä? Kuvataitelija Margareta Magnusson kirjoitti, ja kirja onkin noussut myyntimenestykseksi ympäri maailmaa.

Kuolinsiivouksessa on kyse tavaroiden karsimisesta ja nimenomaan oman tavaramäärän karsimisesta. Aloittaakseen ei tarvitse olla vanhakaan, vaan esimerkiksi muutto on jo hyvä syy tarttua toimeen.

Kirjasta saatkin hyvän sparraajan ja hyviä käytännön vinkkejä. Vaikka kuolinsiivous kalahtaa ikävältä korvaan, ei sen välttämättä tarvitse olla sellaista. Jos käytte tavaroita yhdessä läpi läheis(t)en kanssa, voitte suhtautua siihen yhteisenä aikana ja myös muisteluhetkenä. Magnussonin mielestä on tehokkaampaa kuitenkin hoitaa urakka yksin.

Äläkä sitten aloita valokuvista!

Kuolemme vain kerran
Hänninen, Juha
Otava, 2018

Kirjan kansi: Kuolemme vain kerran.

”Millainen on hyvä kuolema? Voiko omaan kuolemaan valmistautua?”

Juha Hännisen suomalaisilta keräämien mielipiteiden mukaan hyvään kuolemaan kuuluu hyvästien jättäminen, arvokkuus, kivuttomuus ja mahdollisuus itse osallistua itseään koskeviin ratkaisuihin.

Tuoreessa kirjassaan hän vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: mitä on hyvä saattohoito, millainen on hyvä lääkäri, kuinka puhua kuolemasta. Hän ottaa kantaa myös eutanasiaan ja sitä koskevaan keskusteluun.

Juha Hänninen suosittelee pohtimaan omaa elämää: ”Jos ajattelisi, mistä asioista tai ihmisistä olisi valmis luopumaan ja missä järjestyksessä, se saattaisi kertoa siitä, mitä elämältä toivoo.” Luopuisiko uudesta autosta vai isoäidistä, urasta vai avioliitosta. Kirjan lopussa hän viittaa Dignity terapiaan, jossa on yhdeksän kysymystä elämän tärkeistä haarautumiskohdista. Kysymykset auttavat arvioimaan omaa elämää ja sen merkitystä.

Hänninen on Terhokodin entinen johtaja ja saattohoitoon erikoistunut lääkäri. Kirjassaan hän viittaa useisiin lukemiinsa kirjoihin. Hänen tekstinsä osoittaa, että hän on todellinen saattohoidon ja ”kuolemisen” asiantuntija.

Kirjavinkit kirjoitti: Minna, Mari ja Tuula

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s