Kipin kapin kirjat konttiin…

Joulu tulla jollottaa ja niin myös SeAMKin kirjaston perinteiset kirjavinkit. Ja miten mielenkiintoiset kirjat Minna, Mari, Anne, Mervi, Sari, Tuula ja Leena ovatkaan nostaneet esille! Itse aion tarttua ainakin Alex -kirjaan, ihan jo kansikuvan perusteella, sekä uppoutua Amandan maailmoihin. Mikä vinkki sinua puhuttelee eniten? Poimi suosikit SeAMK-Finnasta ja tule lainaamaan!

Anna mennä : opas hauskempaan elämään
Rosa Meriläinen ja Saara Särmä
S&S, 2017

Anna mennä on opaskirja, jota voi selailla ja lukea luvun sieltä täältä. Kirja on tekijöiden mukaan feministinen kirja. Heille feminismi tarkoittaa valinnanvapautta ja sitä käsitellään kirjassa kevytmielisesti hekotellen. Varsinkin Rosa kirjoittaa omasta elämästään suorasti ja häpeämättä. Saara käsittelee asioita tutkijana ehkä hieman asiallisemmin. Kirjan teemoina ovat ystävyys, yhteiskunta, ruumiillisuus, työ ja koti.

Kirja on hauska ja voimaannuttava. Elämää ei ehkä kannata elää kovin totisesti.

 

 

Lopuksi muutama elämää helpottava vinkki Rosalta:

  • Kuivakaapin siivous: Viidentoista vuoden välein.
  • Jos tissisi ovat isot: Pukeudu riittävän anteliaaseen kaula-aukkoon. Muita kauneusvinkkejä et tarvitse.
  • Menet uimahallilla vahingossa miesten suihkuun: Sinulla on uimapuku päällä, suihkussa olevilla miehillä ei. Olet voittaja. Alaston mies on vaaraton.

Hyvän sään aikana: mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken
Työryhmä ja Hanna Nikkanen
Into, 2017

Tietokirja ilmaston lämpenemisestä ja sen vaikutuksesta Suomeen ja suomalaisiin. Lämpeneminen muuttaa luontoa, maisemaa, kasvien ja eläinten elinoloja ja ympäristöä. Ihminen näkee muutoksen, mutta on ainoa, joka voi tehdä tietoisia ratkaisuja ja valintoja ilmaston ja maapallon puolesta. Vain ihminen voi etsiä keinoja muuttaa suuntaa.

”Huojennusta suo eritoten se, kuinka moni ihminen ja yhteisö nyt ponnistelee keksiäkseen, miten tällä oudoksi muuttuvalla planeetalla parhaiten elettäisiin. Matkaa ei tarvitse taittaa yksin. Kävin miten kävi.”

Journalistiikan ja kuvajournalismin opiskelijoiden tekemä tietoteos on kattava ja perusteellinen. Kirjan ansioita ovat erityisen laadukas ja luova ”tietokieli”, hyvin jäsennetyt rakenteet tietoartikkeleissa ja monipuoliset lähteet. Ne löytyvät kirjan lopusta. Asia- ja henkilöhakemisto on mainio lisä. Kirja on Tieto-Finlandia-ehdokas 2017 ja myös oma suosikkini.

Kuka keksi haarukan : arkiesineiden ihmeellinen historia
Tarja Tuulikki Laaksonen
Minerva, 2017

Sänky – Ihmisen varhaishistoriassa pehmikkeeksi riittivät havut ja muut luonnosta löytyneet materiaalit. Seuraavaksi makuupaikka nostettiin irti maasta joko kivien tai erillisten tukijalkojen päälle. Näin suojauduttiin matelijoilta. Kun vuoteen käyttö monipuolistui, mukavuutta lisättiin päänalustoilla, nojaamista auttavilla tuilla, katoksilla ym. rakenteilla.

Peili – oli 1700-luvulla ylellisyysesine, jonka hinnalla sai 500 lehmää. Lasi oli kallista tuontitavaraa, joka kiellettiin aika ajoin, siitä joutui maksamaan ylellisyysveroa ja sen valmistus oli tarkoin varjeltu salaisuus. Peili vangitsi sielun, sitä pidettiin taikakaluna ja sen uskottiin kirvoittavan seksielämää.

Haarukkaa – pidettiin outona välineenä. Se oli paholaisen ase, jolla saattoi puhkoa silmät. Sitä myös käytettiin kaksintaistelun välineenä. Jos joku sattui ruokailun aikana kuolemaan, uskottiin, että se johtui haarukasta. Nämä ja monta muuta kodin tavan tavaran tarinaa!

 

101 English Mistakes Finns Do : a dictionary of mistakes
Christian Evans
Finn Lectura, 2017

Mitkä ovat yleisimpiä virheitä, joita suomalaiset tekevät puhuessaan englantia? Sanomme esimerkiksi dish machine kun tarkoitamme dishwasher, teemme kotitöitä sanalla homework kun pitäisi sanoa housework ja ilmaisemme pituutemme sanalla long, kun oikea sana olisi tall. Kirjastotermeistä mukana on borrow – lend. Hmm, kuinkas päin se menikään…?

Kirjoittaja on opettanut eri ikäisille suomalaisille englantia yli 20 vuotta. Hän on koonnut oppilailtaan usein kuulemansa virheet ja niiden korjaukset yksiin kansiin sanakirjamaiseen muotoon. Tämän kirjan avulla opit virheistä!

 

 

The Finnish miracle : 100 menestyksen vuotta
André Noël Chaker
Alma Talent, 2017

Kirjan kirjoittaja on kanadalainen, joka on asunut Suomessa jo yli 25 vuotta. Tässä ja jo aikaisemmin julkaistussa kirjassaan hän pohtii, mitkä ovat suomalaisuuden ja menestyksen yhtymäkohdat.

Kirjoittaja on myös kehittänyt innostavan mallin – Mahdollisuuksien polun, joka syntyy omaperäisistä kansallisista arvoistamme ja toimintatavoistamme. Juhlavuoden kunniaksi hänen uusi kirjansa sisältää uusia ajatuksia, kertomuksia ja totuuksia, joita hän on koonnut kiertäessään Suomea ja puhumassa eri tilaisuuksissa. Tästä kirjasta voi ammentaa oppia, jos haluaa menestyä elämässä tai bisneksessä.

 

Alex
Alexander Stubb & Karo Hämäläinen
Otava, 2017

Kolme pointtia teoksesta:

1) vetävä tyyli, josta välittyy kohdehenkilön persoonan piirteet uteliaisuus, sitoutuminen, äly ja nopeus

2) nimivilinää Euroopasta ja Suomesta. Nimiä, jotka saavat teoksessa lihaa ja verta, sykkivän sydämen ympärilleen

3) ajankuvaa Suomesta ja sen matkasta kohti eurooppalaista ja yhä kansainvälisempää arki- ja hallintoelämää.

Käsissä on poliitikon elämäkerta, jossa lukija pysyy mukana, kiinnostuu ja yllättyy läpi kirjan. Kirja on Tieto-Finlandia-ehdokas 2017.

 

Spuuki Spaidermän ja raju Nonna
Pirkko Saisio
Siltala, 2017

Miten mainio pikkukirja! Kirjassa Saisio kuvaa hauskasti suhdettaan ensimmäiseen lapsenlapseen. Kirja on koottu Saision Facebook-päivityksistä, joista osa on silkkaa lasten suusta –matskua.

Pari varoituksen aihetta: Aiheuttaa naurun tyrskähdyksiä ja hihittelyä. Saattaa aiheuttaa myös vauva-/mummokuumetta.

 

 

 

 

Amandan maailmat
Asko Sahlberg
Like, 2017

85-vuotias Amanda elää yksikseen talossaan ilman sähköä ja sisävessaa seuranaan patteriradio ja satunnaisesti vieraileva naapuri Jansson. Kuinka Amandan maailman käy, kun kohtalo tuo kuvioon pakolaisnuoren? Kirjan edetessä selviää, ettei Amandan elämä ole ollut ihan tavallinen muutoinkaan.

Asko Sahlbergille myönnettiin tänä vuonna Veijo Meri –palkinto, joka on merkki laadukkaasta kotimaisesta kirjallisuudesta.

Tämän kirjan teema, pakolaiset, on edelleen ajankohtainen.

 

 

Kuolema Ehtoolehdossa
Minna Lindgren
Teos, 2015

90-kymppiset Siiri, Irma ja Anna-Liisa asuvat Ehtoolehdon palvelukodissa, jossa jokainen hoitotoimenpide on hinnoiteltu erikseen. Housut alas 14 euroa, housut ylös 16 euroa. Vanhusten kullanmurut eivät ehdi Afrikan matkoiltaan, hevosharrastuksiltaan ja töiltään kyläilemään heidän luonaan.

Siiri ja Irma nauttivat toistensa seurasta, juovat murukahvia ja syövät päiväysvanhaa maksalaatikkoa, ajelevat raitiovaunulla, käyvät hautajaisissa ja ihmettelevät nykymaailman touhuja. Ottavatpa he välillä myös viinilasilliset siivouskomeron pullosta tai viskipaukut ennen nukkumaan menoa. Vanhuuden hyvä puoli on, että saa syödä, juoda ja tehdä mitä haluaa – sama se on mihin sitä siinä iässä kuolee. Pelottavinta on, jos joutuu dementiaosastolle, jossa vanhuksia tainnutetaan tiedottomiksi lääkkeillä.

Ehtoolehdossa rupeaa tapahtumaan outoja: on suihkuepisodi, äkillisiä kuolemia ja suljetulle osastolle siirtoja – sinne Irmakin joutuu. Siirin ja Anna-Liisan on pakko ryhtyä itse tutkimaan, mitä Ehtoolehdossa oikein tapahtuu, kun kukaan muu ei heitä auta. Vai auttaako?

Hauskoista kommelluksista, osuvista oivalluksista ja dekkarimaisuudesta huolimatta kirja välittää surullisen ja pelottavan uhkakuvan vanhenemisesta. Lindgrenin kirja on oikein hyödyllistä luettavaa meille kaikille, mutta varsinkin sosiaali- ja terveysalalla toimiville.

Lindgren on kirjoittanut kirjalle kaksi jatko-osaa: Ehtoolehdon pakolaiset ja Ehtoolehdon tuho.

 

Energiapallot : 30 terveellistä ja herkullista välipalaa
Christine Bailey
Atena, 2017

Energiapallot ovat laadukkaista raaka-aineista pyöriteltyjä palloja, jotka voi syödä vaikka jälkiruokana tai pakata mukaan ravitsevaksi välipalaksi. Ne eivät sisällä haitallisia lisäaineita tai sokeria. Kirjasta löytyvät monenlaiset herkut ja ohjeet taipuvat myös gluteenittomiksi ja vegaanisiksi.

Kirjasta löytyy herkullisia ohjeita, joista saat lisäpotkua treeneihin tai energiaa arkeen. Ohjeita löytyy myös lahjoiksi tai hemmotteluhetkiin. Herkkuja onkin hauska viedä vaikka tuliaisiksi, koska ne ovat niin kauniita ja värikkäitä. Energiapallojen tekeminen on helppoa, ei tarvita edes kypsentämistä.

Miltä siis kuulostaisi vaikka Suklaiset punajuuri-marjapallot ennen treeniä tai töissä välipalaksi Pistaasi-karpalopallot? Tai vaikka jälkiruuaksi herkullisia Vadelma-juustokakkupalloja?

 

Puutarhan syksy, kodin lämmin joulu
Linda Peltola
Docendo, 2017

Upeasti kuvitettu kirja kaikille joulutunnelmaa rakastaville!

Kirja sisältää lukuisia ideoita niin askarteluun, koristeluun kuin leivontaankin. Loihdi jääkuningattaren juhlapöytä, pihametsän pyrstötähti, erikoisia pipariluomuksia, hiutaleverho verannalle, lyhtyaita puutarhaan sekä kauniita kransseja ja käpykoristeita.

 

 

 

 

Suurten tunteiden joulu
Jatta Heinlahti, Kristiina Hemminki ja Anneli Myller
Tammi, 2017

Tervetuloa joulu! Suurten tunteiden joulu on täynnä rakkautta, iloa ja rauhaa. Kekseliäät koristelut ja kauniit kattaukset johdattavat joulun suloiseen tunnelmaan. Kirjan herkulliset ruokareseptit tekevät joulusta vuoden parhaan ruokajuhlan.

 

 

 

”Joululahjoja ovat eri aikoina tuoneet erilaiset, salaperäisinä pidetyt hahmot, joita ei kukaan koskaan nähnyt, todisteiksi jäivät lahjat. Tämän päivän joulupukki on sen sijaan ihmishahmo. Jouluaattona valonnopeudella kiitäessään joulupukki oikeasti näyttäytyy monissa joulua viettävissä kodeissa, laulattaa lapsia kyselee kuulumiset ja jakaa lahjatkin. Suomen joulupukki on kulkenut pitkän kehityskaaren pelottavasta räyhäukosta lempeäksi lasten ystäväksi. Joulupukissa on sekoitus katolista Pyhää Nikolausta, protestanttista saksalaista Weihnachtsmannia ja amerikkalaista Santa Clausia. Nimi on peräisin suomalaisilta vanhan kansan pukeilta, nuuttipukilta ja kekrin eli sadonkorjuujuhlan köyripukilta.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s